Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Orman Haftasında Üretimin Merkezi Daday Fidanlık Şefliğinde Teknik Uygulamalar

21.03.2024

Fakültemiz Orman Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencileri Ormancılık Uygulamaları Dersi kapsamında 21-26 Mart Orman Haftasında Fidanlık Tekniği Uygulamalarını üretimin merkezi Daday fidanlık şefliğinde gerçekleştirdiler. Uygulama Silvikültür ABD Öğretim Üyeleri Sayın Prof. Dr. Sezgin AYAN, Doç. Dr. Ferhat KARA ve Doç. Dr. Esra Nurten YER ÇELİK eşliğinde gerçekleştirildi. Ev sahipliği yapan Kastamonu Orman Fidanlık Müdürü Sayın Levent TEROĞLU ve Daday Fidanlık Şefi Sayın Esra GEDİKOĞLU KAYACIK öğrencilerimize hem modern hem basit teknikler ile kozalaktan tohum çıkartma uygulamalarını yerinde gösterdiler. Tohumların karpallerinden ayrılmasını, saf tohum eldesi sonrasında  soğuk hava depolarında  tohum stoklarının oluşturulma prosedürünü anlattılar. Tohum ekim işlemlerinde kullanılan ekim mibzerlerinin ve diğer fidanlık ekipmanlarının tanıtımını yaparak, uygulamalı bir fidan söküm, ambalaj ve sevkiyat işlemlerinin işleyiş düzeni hakkında detaylı bilgiler verdiler. Öğrencilerimiz generatif fidan üretim parsellerinin yanında sera koşullarında vejetatif üretim tekniklerini de yerinde incelediler. Cevizde İngiliz dilcikli aşı yapımının teknik uygulamasını yaparak, aşı kalemi ve altlık hazırlıklarında dikkat edilecek hususları görmüş oldular. Fidanlık içerisinde iş gücünü azaltmak amacıyla kurulmuş olan mekanik toprak çıkartma sisteminin çalışma prensiplerini öğrendiler. Elde edilen toprak, humus ve gübre karışımlarının yapıldığı tüp yapma alanında polietilen torbalara karışım materyallerini doldurarak işin püf noktalarını uygulamalı takip ettiler.

Yoğun iş programları arasında öğrencilerimiz ile paylaştıkları bilgiler için fidanlık müdürü ve şefimize dekanlık ve bölüm adına düzenlenen teşekkür belgeleri takdim edilerek Ormancılık Uygulamaları II dersi günün anısına fotoğraf çekimi ile birlikte tamamlandı.