Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Genel Bilgiler

1992 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulan “Kastamonu Orman Fakültesi”, 2006 yılında Kastamonu Üniversitesinin kurulmasıyla Kastamonu Üniversitesi’ne bağlanmış ve bu tarihten itibaren Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, lisans düzeyinde eğitimlerine Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği Bölümleri ile devam etmekte olup Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi bölümü henüz öğrenci alımına başlamamıştır. Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olan Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dallarında lisansüstü eğitim programları mevcuttur.

  • Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
  • Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
  • Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı (Türkçe)
  • Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı (İngilizce)
  • Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
  • Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
  • Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı (Türkçe)
  • Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı (İngilizce)
  • Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
  • Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
Kastamonu Üniversitesinin Yükseköğretim Kurumu tarafından “Üniversitelerde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması” kapsamında “Ormancılık ve Tabiat Turizmi” sahasında ihtisaslaşan üniversite olarak belirlenmesi, fakültemizin önem düzeyini ve kendi alanındaki gücünü göstermektedir. Fakültemiz öğretim üyeleri bu kapsamda bilimsel çalışmalarına hızla devam ederken, fakültemiz öğrencileri de AB, TUBİTAK, KUZKA ve KÜBAP gibi kurumların sunmuş oldukları proje fırsatları ile bu süreçlere dâhil olmaktadırlar.

Fakültemiz Uluslararası Orman Araştırma Kuruluşları Birliği (International Union of Forest Research Organizations, IUFRO), Avrupa Orman Enstitüsü (European Forest Institute, EFI) ve Avrupa Orman Fakülteleri ve Okulları Dekanları ve Yöneticileri Birliği (Conference of Deans and Directors of European Forestry Schools and Faculties, ConDDEFF) üyesidir.
Fakültemiz Orman Mühendisliği lisans programlarında 2021-2022 akademik yılından itibaren kayıt yaptıran öğrencilerde İşletmede Mesleki Eğitim (7+1) müfredatı uygulanmaktadır. Bu müfredat ile öğrencilerimiz bir eğitim öğretim döneminde ilgili kurumlarda aktif olarak görev ve eğitim alacaklardır. İşletmede Mesleki Eğitim ile öğrencilerimize mezuniyet öncesi mesleki deneyim ve tecrübe kazanma imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz bölümde edindikleri mesleki ve akademik bilgileri sahada tanıma ve uygulama fırsatı bulmaktadırlar.

Fakültemiz bünyesindeki bölümlerimizin farklı ana bilim dallarına ait 8 adet laboratuvar bulunmaktadır. Fakültemizde öğrenim gören öğrencilerimiz, bu laboratuvarda çalışmalarını gerçekleştirebilmektedirler. 

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesine bağlı bölümlerde Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi ikili anlaşmalar kapsamında yurt içi ve yurt dışı üniversiteler ile öğrenci değişimleri yapılmaktadır. Fakültemiz öğrencileri bu programlar kapsamındaki imkânlardan yararlanırken ayrıca yine yurt dışındaki yahut yurt içindeki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler fakültemizde öğrenimlerine devam edebilmektedir.

Fakültemiz bilimsel yayıncılık faaliyetlerine Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi ile devam etmektedir. 2001 yılında kurulan dergimiz, ormancılık, odun bilimi & teknolojileri, yaban hayatı & yönetimi ile ilgili konuları içeren uluslararası hakemli bir bilimsel dergidir. Dergimiz, Web of Science veri tabanlarında ESCI kapsamında indekslenmektedir. Dileyen öğrencilerimiz akademik danışmalarının öncülüğünde yapmış oldukları çalışmalarını dergimizde yayınlama fırsatı bulabilmektedirler.